måndag 22 december 2008

Människans bästa vän eller en bestialisk mördare?

Vad är din reaktion när du hör ordet kamphund? Låt mig gissa, det är en ond, muskulös demon som inte har något annat i tankarna än att mörda. En hund som brutalt attackerar slumpvis utvalda människor, djur och barn helt utan anledning. Eller, tänker du kanske att det är en oskyldig själ som på något sätt drog nitlotten när den kom till världen och blev tilldelad ett hem? Det sistnämnda är min tanke i alla fall.

Exakt vad är en kamphund? Alla hundar, stora som små, kan vara kamphundar. Det handlar om uppfostran. Självklart finns det vissa raser som har bättre förutsättningar för att slåss och ett psyke som är starkare och envisare än de flesta raser. Men det är inte hundens fel, det är vi människor som avlat dem att bli så. Vi valde ut raser med de egenskaper vi behövde i en hund och förde samman dem. De hundar som de flesta kopplar samman med ordet kamphund är bland annat raser som American pit bull terrier (pitbull) och American staffordshire terrier (amstaff). Att just dessa raser kopplas samman med ett negativt laddat ord förstör inte bara för hundälskare utan även för rasen själv.

Att människor är rädda för dessa muskulösa hundar lockar opassande ägare. Med opassande ägare syftar jag på de människor som enbart köper en hund för dess yttre egenskaper. De vill se så tuffa ut som möjligt när de går med sina hundar men glömmer bort att hunden behöver uppfostran. Det är dagens problem med kamphundarna, ägarna vet antingen inte hur man uppfostrar en hund eller så vill de helt enkelt ha en aggressiv hund och tränar upp den till det.Det är inte hundens fel att den är aggressiv, visst kan den ha något medfött psykiskt fel och vara aggressiv på grund utav det. Men oftast är det människans fel.

När man läser om kamphundar i media får man aldrig höra om ägarens sätt att uppfostra hunden, om de tar hand om hunden på rätt sätt eller om de i själva verket är dem som gjort den aggressiv. Det är alltid hunden som svartmålas, ”Mördarhund dödade liten flicka”, ”Kamphund bet annan hund till döds”, ”Man attackerad av tre pitbulls”, men vart tog ägaren vägen? Vi i mediebranschen måste bli bättre på att veta exakt hur vi ska framställa något så de som läser inte får fel uppfattning om saker och ting. Låt inte bristen på information skapa en rädsla för en ras så att denne sedan blir förbjuden. Man borde förbjuda vissa människor att äga vissa hundar istället.

Människor har vandrat sida vid sida med hundar i flera hundra år, och så ska det förbli. En kamphund kan lika gärna vara en Pudel som en Pitbull, båda går att göra lika aggressiva.
Malin Tartu

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet Malin:)