torsdag 11 december 2008

Ingen flytt för biblioteket

PITEÅ
Under kommunfullmäktige i november behandlades frågan om huruvida biblioteket i Piteå skulle flyttas in i centrum. Svaret blev ett nej på grund av bland annat kostnadsfrågan och att det nuvarande biblioteket anses ligga centralt.

Motionen kom från vänsterpartiets Brith Fäldt, de yrkade för att biblioteket ska flyttas till centrum och att kvarteret Löjan där ett fallfärdigt parkeringsdäck ligger är en bra plats för placering. Anledningen till att man vill flytta biblioteket är att bland annat att Piteå är en erkänd kulturstad, att det skulle bidra till fler spontanbesök till biblioteket samt att det är en viktig del i folkutbildningen.

Även kultur- och fritidsnämnden har uttryckt sitt stöd för motionen, de har tidigare tagit upp frågan om detta. De anser att ett bibliotek är en viktig del för befolkningens behov för att hjälpa dem utvecklas, utbildas, må bra eller helt enkelt roas. Kultur- och fritidsnämnden har även sagt: ”En samlokalisering bibliotek och konsthall skulle dessutom medföra att delar av kulturutbudet samlades vilket skulle tillgängliggöra båda verksamheterna på ett nytt, annorlunda sätt vilket också är till gagn för medborgarna”

Kommunalrådet Peter Roslund (s) var inte positivt lagd till motionen, han säger att det under flera år lagts fram förslag om en flytt av biblioteket, på olika placeringar i centrala Piteå. Han menar också att det måste finnas en konkret anledning till att en flytt ska ske, i det här fallet är det nästan bara bristen på spontana besök och den geografiska placeringen.
– Det krävs, enligt min mening, fler motiv än så för att man skall överväga en flytt av stadsbiblioteket till stora kostnader. Byggkostnaden idag för offentliga lokaler närmar sig 20 000 kronor per kvadratmeter. Med bibliotekets nuvarande mått ger det en investering om ca 50 miljoner kronor. Oavsett om kommunen själv skall bygga ett nytt bibliotek eller hyra av andra fastighetsägare är det i högsta grad en budgetfråga, säger Peter Roslund.
Malin Tartu

1 kommentar:

Anonym sa...

bra artikel. lite tråkigt att ni har samma grej två gånger bara. men su sammanfattar frågan och olika ståndpunkter fint.

/p