söndag 7 december 2008

Visst går det att förnya traditioner

Ska skolans Lucia vara blond eller mörkhårig? Det är väl ungefär så diskussionerna har låtit – tills i veckan när Freddy Karlberg ifrån Motala vann skolans luciaomröstning men nekades att få bära ljuskronan av skolans rektor. Enligt rektorn ska Lucia vara en kvinna, precis som traditionen bjuder. Jag vet inte om det bara är jag, men för mig känns det som att hela julen börjar gå ifrån traditionerna. Nu är granarna rosa, julgranskulorna påminner om discobollar, affärerna är öppna under julskyltningen – och de flesta skiter fullständigt i julevangeliet. Så varför kan vi inte ta ännu ett steg bort från traditionerna, och låta en kille få bli Lucia?

Dessutom har folk mage att komma med argumentet att den riktiga Lucia, det var minsann en kvinna. Klart de har rätt i det, men mig veterligen gick hon inte runt där nere på Sicilien med en ljuskrona på huvudet, ett för stort nattlinne med ett följe bestående av tomtenissar och strutprydda gossar.

Skulle man dessutom hårddra det här med könsbundna traditioner skulle vi kvinnor aldrig kunna bli präster, presidenter eller nyhetsuppläsare eftersom det är traditionella mansyrken. Men eftersom vi numera är med och konkurrerar med männen på den arbetsmarknaden, borde vi inte släppa in de i fighten om att bli Lucia?

Jag tror att det är med manliga lucior precis som med de discoliknande julgranskulorna. Många upprörs över dem till en början men om några år kommer de att vara icke-provokativa inslag innan jul, om än några väljer bort dem. Klart är i alla fall att det är uppfriskande att luciadebatten gått från traditionen att handla om hårfärg till vad man har mellan benen.
Anna Bergman

1 kommentar:

Anonym sa...

hehe. ja, vilken storm som blåst över lucia-sverige. roligt att jämföra med discoinspirerat julgranspynt.

/p