söndag 21 december 2008

Årets julklapp

Sedan 1988 har Handelns utredningsinstitut utsett årets julklapp, resultatet pressenteras traditionsenligt tillsammans med julprognosen. För att en sak ska kunna utses som årets julklapp ska den uppfylla vissa krav, den ska representera samtiden, det ska vara en nyhet eller ha nyväckt intresse för det snart gångna året och produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter. Den första produkten som blev årets julklapp (1988) var en bakmaskin och förra året var GPS-mottagaren den klapp som uppfyllde dessa krav enligt Handelns utredningsinstitut. Andra produkter som varit årets julklapp är videokameran (1989), Cd-spelaren (1991), Mobiltelefonen (1994), Boken (1999) och Platt-TVn (2004).

Många ser årets julklapp som att det är denna julklapp som de flesta önskar sig eller som de flesta kommer att få. Men så är alltså inte fallet.

I år var största frågetecknet om folk i Sverige skulle slösa lika mycket och slå rekord ytterligare en gång i julhandeln eller om man skulle spara lite mer på grund av finanskrisen. Och då blev en upplevelse utvald att bli årets julklapp med motiveringen ”Årets stora konsumtionshögtid står inför dörren och det är åter dags för HUI att utse Årets Julklapp. Konsumenterna söker en innehållsrik fritid och i detaljhandeln säljs allt mer paketerade tjänster. Årets Julklapp 2008 är därför en upplevelse.”
Sara Lindelöv

Inga kommentarer: