torsdag 4 december 2008

Grov misshandel

PITEÅ
På eftermiddagen den 26 november förra året blev en 41-årig man grovt misshandlad av en 19-åring i centrala Piteå. I tisdags, ett år senare, ägde rättegången för detta mål rum i Piteå tingsrätt. Det rådde skilda meningar om händelseförloppet i tingssalen.

Enligt målsägande var han körandes på väg hem från jobbet, när bilen framför plötsligt började bete sig konstigt på vägen och prejade tillslut ut honom mot vägkanten så att han blev tvungen att stanna. 19-åringen stannade sin bil framför, klev ut ur bilen och skrek ”på ett främmande språk” till 41-åringen innan han brutalt slog ner honom. Den äldre mannen föll till marken efter det första slaget, och fick liggandes ta emot ett tjugotal slag, alla mot ansiktet.

41-åringen fick svåra skador efter misshandeln, bland annat fraktur på huvud och brott på näsben. Han har fortfarande veckolånga huvudvärkar och skallskadorna kan vidare utveckla kroniska sjukdomar som epilepsi.

När det blev dags för den åtalade att redogöra för händelseförloppet, ändrades riktningen i historien. 19-åringen medger att han slagit målsägande ett par gånger, men endast i nödvärn. Enligt den åklagade så var det 41-åringen som varit aggressiv och tagit strypgrepp på honom. När åklagaren ställer frågan varför han slog den äldre mannen och inte körde därifrån, så förklarar 19-åringen att han kände sig hotad och inte vågade vända ryggen till. Han förklarar även att han efter händelsen frågat om mannen ville ha hjälp till sjukhus, vilket målsägande förnekar har hänt.
- Jag tror att 41-åringen skäms, och därför ljuger han, säger 19-åringen. När åklagaren frågar den åtalade varför 41-åringen skulle skämmas, så får han inget svar.
19-åringen har vid två tidigare tillfällen dömts för misshandel samt olaga hot. Enligt ett yttrande från frivården har han svårt att kontrollera sin ilska.

Det enda vittnet, stöder 41-åringens version. Vittnet körde förbi de två bilarna vid vägkanten, och såg den yngre mannen sitta hukad över den äldre och ”veva med armarna”. Därefter ringde han polisen.

Åklagaren meddelar i slutet av rättegången att hans klient vill ha 68 400 kronor i skadestånd, för sveda och värk, kränkning och handskada. Därefter yrkar han för fängelsestraff, trots den åtalades unga ålder. Advokaten ser ingenting som talar emot att det 19-åringen redogör för är sant. Han anser även att detta är en fråga om misshandel av normalgrad och yrkar för böter. Dom i målet meddelas den 18 december i Luleå tingsrätt.
Lisa Grip

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken tid det tagit fram till rättegång. Har för mig att domstolarna ska behandla unga som är misstänkta för brott skyndsamt (typ 3 månader). är den här instabila 19-åringen på fri fot? Bra referat iaf.

/p