söndag 14 december 2008

Är din granne en dömd sexualförbytare?

Ska dömda sexförbrytare ligga ute med bild och namn på internet? Nej, inte enligt svensk lag, inte enligt personuppgiftslagen. Ändå finns det en sajt som gör detta, lägger ut bild, namn och adress på dömda sexualförbrytare.

Enligt en av sajtens ansvariga ska sajten vara till för att ”förenkla informationsflödet av domar samt öka kunskapen om sexualbrott och dess konsekvens till medborgarna.” Vi tycker att det är en demokratisk rättighet att få veta om det bor en sexualförbrytare nära en”. Ett annat syfte är att de på längre sikt vill ändra lagstiftningen så att sexualbrottslingar får hårdare straff, ”Vi anser att straffen är för låga idag”.

”Jag anser att offentlighetsprincipen och yttrande friheten är viktigare än den personliga integriteten ” säger en av de ansvariga för sajten. Men i Sverige gäller personuppgiftslagen vilket gör att uppgifter inte får registreras var eller hur som helst och huvudregeln där enligt datainspektionen är att endast myndigheter får behandla brottsuppgifter

Sajtens ansvariga ser inga fel med det dem gör då de inte publicerar domar där förövaren har avlidit och inte heller misstänkta. ”Jag vill poängtera att samtliga personer som vi informerar om är dömda för brott, men vanlig media resonerar inte alltid så.” säger en av de ansvariga för sajten.
En risk som de ansvariga dock kan se är om folk tar saken i egna händer, vilket de starkt medger att de är emot.

De ansvariga för sajten hoppas också att de som läser informationen på sidan förstår att förövarnas anhöriga är oskyldiga och inte har med brottet att göra och därför bör lämnas ifred.

Datainspektionen har nu startat en utredning mot denna sajt problemet är dock att sidan ligger på en utländsk server utan utgivartillstånd då de vill vara anonyma på grund av att de har fått hot och tänker på sina familjer. De ansvariga är 5 personer som jobbar med sajten vid sidan av deras vanliga jobb.
Sidan har funnits sedan i oktober och en mamma till en av de vars namn och bild ligger på sidan är upprörd och förtvivlad över att uppgifter om sexdömda sprids som de gör. Sonen dömdes för sexuellt utnyttjande av underårig förra året och har nu avtjänat sitt straff. ”Har man avtjänat sitt straff måste en person få lov att försöka gå vidare, men det går inte. Det betyder inte att jag försvarar sexbrott” säger mamman. ”Vår son har jobb och försöker att lägga det som hänt bakom sig”. På grund av att sonen har hängts ut tog han ledigt från jobbet och är nu bortrest en period.

Så jag undrar ska dömda sexförbrytare ligga ute med bild och namn på internet?
Av: Sara Lindelöv

2 kommentarer:

Anonym sa...

onekligen ett intressant ämne. som på många sätt berör och ställer en hel del frågor om man kan sona brott och om det är rätt att publicera endast i stfte att hänga ut.

/p

Anonym sa...

Helt rätt att publicera dom som är dömda.
Som lagen ser ut i dag så skall det pluttinuttas med den dömde hela j-la tiden. men offret då ? ett litet barn exempelvis, hur mår det barnet ? Vilken trauma har inte den människan gått igenom. Det blir en del "ärr" i det mänskliga psyket efter ett sådan överfall, även för dom närstående. Dom bilderna som publiceras på dom dömda jämfört med peddo bilderna som cirkulerar. Går nog inte att beskriva i ord. Kör på med "uthängningar".