Förra veckan lade regeringen fram en proposition om att ersätta det nuvarande betygssystemet. IG, G, VG och MVG ska enligt förslaget bytas ut mot ett system från A till F, samt ett streck.
Många lärare använder sig även av ett system med minus och plus mellan betygen, men dessa är endast informella och visar sig inte senare i betygspapperna. Genom det nya förslaget kommer betygen B och D att fungera som dagens plus och minus, men de kommer även att ge en högre respektive lägre poängutdelning (se faktaruta). Däremot kommer B och D sakna nationella kriterier, vilket kritiseras av oppositionen. Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Marie Granlund skriver i ett pressmeddelande att det måste finnas sakliga och tydliga kriterier för varje steg för att lärare och elever ska veta vad eleven ska prestera för att uppnå respektive betyg.
Målet med det nya betygssystemet är att öka studiemotivationen hos elever. I nuläget är stegen mellan de olika betygen för stort anser regeringen. Därför kan vissa elever uppfatta det som omöjligt att höja sitt betyg, och därmed struntar de i att plugga mer. Med fler nivåer och mindre steg emellan dem i betygssystemet tror regeringen att fler skulle satsa för ett högre betyg. Malin Johansson som läser andra året på gymnasiet tror dock annorlunda.
– Jag tror att fler betyg gör att det blir mer att tänka på för eleven och att det inte ökar motivationen.
Oppositionen har meddelat att de kommer att acceptera propositionen, fast de anser att alla partier borde samarbeta med skolpolitiken. Socialdemokraterna anser att det är orimligt att betygssystemen ska riskera att ändras vid varje val, ifall det blir ett regeringsskifte.
Det nya betygssystemet beräknas att träda i kraft år 2011.
Anna Bergman
2 kommentarer:
Jan Björklund (utblidningsministern) har även, på en presskonferens för ungefär en vecka sedan, sagt att det ska bli svårare att uppnå ett A än det nu är att uppnå ett MVG.
Välskrivet. Bra att du hållit artikeln neutral. Antar att du tycker en del om det här själv? Betygens vara eller inte vara är ju alltid en het fråga.
ul
Skicka en kommentar