lördag 29 november 2008

Gällivare då och nu..

Från att ha varit en attraktiv gruvbygd dit även kirunaborna färdades för att roa sig och umgås med vänner, till att bli ett, mörkt, kallt och öde samhälle. Där händelsernas centrum en gång fanns är nu istället ett stort djupt hål även kallat "Gropen". Och där bilarna snurrade varv efter varv runt människor och hus bland skratt och musik har istället tystnaden tagit över. De platser jag talar om är Gällivare och Malmberget, de som nu är mer kända för de tragiska händelser som allt för ofta inträffar istället för det levande nattlivet som en gång fanns.

När man var liten märkte man inte när människor lämnade samhället, både andligt och kroppsligt. De enda sakerna man bekymrade sig över var vem man skulle umgås med efter skolan eller hur snökojan man byggt skulle överleva natten. Ju äldre man blev desto mer uppenbart blev det, att Gällivare och Malmberget var på väg att bli en öde landsbygd. Där människor helst av allt ville iväg.

Kanske är det vad som gör att invånarna inte orkar kämpa för sitt samhälle längre, förutom några eldsjälar. Det är inte lätt att hålla lågan uppe när det gång på gång läggs på mer tragik. På senaste tiden har det i Gällivare hänt två större tragedier, först försvinnandet av Carolin Stenvall och sedan den yngre kvinnan som troddes vara mördad men vad som senare visade sig vara ett självmord. Gällivare har i och med dessa händelser och många andra blivit svartmålat i media. Kanske inte avsiktligt men då det är en mindre ort i norra norrland märks det mycket mer när dåliga saker händer. Eftersom det är vad människor i dagens samhälle vill läsa om, alla hemskheter som sker, så är det inte mycket annat det rapporteras om.

Som kommunalrådet Tommy Nyström sa under världscupen i längdskidor har Gällivare och Malmberget haft ett behov av att bli positivt benämnda i media. Och när events som världscupen inträffar så sker detta. Folket i Gällivare behöver positiv uppmärksamhet, nu mer än på länge. Det borde anordnas mer internationella och nationella arrangemang i Gällivare så samhället får lite hjälp att komma upp på fötter igen. Det som är positivt borde lyftas fram i media istället för misshandelsfall, rån och mord. Det dystra, mörka täcke som vilar över Gällivare måste bort, och världscupen var ett steg på vägen.


Malin Tartu

1 kommentar:

Anonym sa...

Utflyttningen och avfolkningen av inlandet är stor. Finns det exempel på orter som lyckats vända trenden?

/p