Jag vet, detta är ett långt blogginlägg, men med ett otroligt viktigt budskap så jag rekommenderar er att läsa igenom det.
Antibiotika har botat miljoner människor men håller på att förlora sin effekt på grund av resistensen. Något måste göras bland allmänheten. Vi måste skaffa mer kunskap om när och hur man ska använda antibiotika. Om vi inte kan reagera i tid och minska användningen av antibiotika, hitta alternativ och finna nya läkemedel så kommer vi i framtiden inte kunna få antibakteriell hjälp mot sjukdomar, som vi har vant oss vid. Vanan att använda antibiotika måste brytas av sjukvårdspersonal samt allmänheten.
Bakterierna har börjat utveckla resistens mot antibiotika, som ett direkt resultat av att vi människor har använt för stora mängder antibiotika. Antibiotikaresistens innebär att bakterierna utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Resistenta bakterier är smittosamma och påverkas inte av antibiotika. Antibiotika har botat miljoner människor, men håller på att förlora sin effekt på grund av överanvändning och felanvändning som ger resistensen.
Antibiotikaresistens är en tickande bomb som redan har briserat, men som de flesta globala problem, så visar det sig tydligast i utvecklingsländer. I en nyligen avlämnad rapport från React, det globala nätverket mot antibiotikaresistens, konstateras att det i södra Asien dör 300 00 barn varje år på grund av antibiotikaresistens. Problemen är stora i utvecklingsländerna, men vi står inför samma problem i Sverige och den rika delen av världen.
Alla kan hjälpa till i kampen mot resistenta bakterier. En bra början är att lära dig mer om när du behöver antibiotika och när det är onödigt, till exempel vid förkylningar och andra virussjukdomar. Det effektivaste sättet är förstås att inte bli sjuk över huvudtaget. Om du lyckas förebygga en infektion, slipper du överväga att använda antibiotika. Du kan hjälpa ditt infektionsförsvar genom att se till att du får tillräckligt med sömn och äta rätt så att du får i dig dagsbehovet av vitaminer och mineraler. Regelbunden motion gör dig också motståndskraftigare mot infektioner.
Fakta om antibiotika: Antibiotika uppfanns av en slump på 1930 talet av Alexander Fleming. Han lämnade en odiskad bakterieodling kvar i laboratoriet när har tog semester och upptäckte när han kom tillbaka därefter att bakterieodlingen angripits av en bakteriesvamp som visade sig vara penicillinet (antibiotika). Antibiotika är ett samlingsbegrepp för läkemedel som används mot bakterieinfektioner, dock inte mot virus. I dagligt tal kallas ofta antibiotika för penicillin. Men penicillin är bara en av flera olika grupper av antibiotika. |
Vill du veta mer? Besök dessa hemsidor:
http://www.react-group.org/dyn//,33,html
http://www.strama.se/dyn/,12,,.html
Lisa Grip
1 kommentar:
Såklart ett viktigt ämne. Men hur mycket antibiotika skrivs ut i sverige? vad säger lokala vårdcentralen?
/p
Skicka en kommentar