fredag 21 november 2008

Sverige kan tappa makt


Majoriteten var enorm med de fyra borgliga partierna och socialdemokraterna som uppbackare för fördraget. Vänsterpartiets och Miljöpartiets försök till att skuta upp beslutet om Lissabonfördraget och låta en folkomröstning ske, gick därför inget vidare när 243 ledamöter i riksdagen röstade ja och bara 39 röstade nej (de behövde 59 röster) efter maratondebatten på torsdagskvällen.

Riksdagen röstade i torsdags kväll ja till Lissabonfördraget som gör att makt från Sverige kommer att flyttas till EU. Enligt en rapport och analys gjord av Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) ska fördraget göra att EU:s ”demokratiska bas flyttas, några tum, från nationen till unionen”. Lissabonfördraget innebär att EU-länderna släpper sin rätt att stoppa beslut, vetot, på en rad områden. EU-parlamentet kommer samtidigt att få mer makt och EU ska få en ordförande-president och en ”utrikesminister”.

För att fördraget ska börja gälla måste alla 27 EU-länderna godkänna fördraget, Sverige var det 25:e landet att rösta ja till fördraget. Tjeckien väntas komma med ett utlåtande om fördraget från författardomstolen snart, men väntas inte vara redo att rösta ja i parlamentet förrän efter årsskiftet. Irland som är det ända land att ha folkomröstning, sa en majoritet av väljarna nej till fördraget. I december ska den irländska regeringen berätta om de vill ha några ändringar och hur de tänker sig framtiden i förhållande till fördraget för att till exempel kunna ordna en ny folkomröstning.

Enligt en analys av Sieps kommer dock Lissabonfördraget att vara mer effektivt än det fördrag vi har nu, men det ställer även större krav på att riksdagen bevakar sina intressen i EU. ”Sveige ska ratificera Lissabonfördraget, det gör att EU kommer en bit på vägen mot att bli mer demokratiskt och öppet”, sa Sven-Erik Österberg till TT

Lars Larsson/TT Tomas Bengtsson/TT
Sara Lindelöv

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra att du tagit upp ett högaktuellt ämne. Skulle vara intressant med ett konkret exempel på vad detta kommer att innebära för dig och mig. Kommer vi att märka skillnaden?
ul